Skolprogrammet ”Norrbottniska pionjärer”

Välkommen att boka skolprogrammet i Födelse

Dramatisering, föreläsning och samtal om kvinnor och män i Norrbotten som sprängt gränser, brutit normer och skapat något nytt.
– Hur kan man vara pionjär i sitt eget liv idag?

Målgrupp: Årskurs 4 – Gymnasiet
Längd: 60 min

 Innehåll

Knut Lundmark föreläser om Andromedagalaxen.

Skolprogrammet utgår från berättelsen om Knut Lundmark – bondsonen från Älvsbyn som blev astronomen som förändrade världsbilden. En betydande vetenskapsman för astronomins framsteg under 1920 och 30-talen men som många idag inte känner till.

Sveriges FN-ambassadör Agda Rössel 1959. Foto: Kerstin Strömberg / TT

Programmet lyfter även fler norrbottniska pionjärer som tex Agda Rössel – världens och Sveriges första kvinnliga FN-ambassadör och Lina Hjort – lärarinnan som byggde hus i Kiruna och stred för kvinnliga rättigheter.

 Dramatisering och samtal

Museipedagog Ida Renlund i rollen som Birgitta Lundmark. Foto: Matilda Eriksson.

Gruppen får i den inledande dramatiseringen  ”Käre Knut!” möta professorsfrun Birgitta Lundmark som berättar om Knut Lundmarks liv, hans astronomiska arbete och deras äktenskap.

Dramatiseringen följs upp av en fördjupad berättelse om Knut Lundmark samt introduktion till övrigt innehåll i Födelse. Vi avslutar med samtal om hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer och hur man kan vara pionjär i sitt eget liv.

Ur Läroplan för grundskolan

”… de (eleverna) ska få möjlighet att utveckla en kronologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer.

Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser.”